Environmental Impacts

Overview

CKR is a Designated Project under the Environmental Impact Assessment Ordinance (EIAO). We started the environmental impact assessment (EIA) for the project at the preliminary design stage. We will continue to undertake the EIA in the detailed design stage and optimise the design of CKR after taking into account the results of the EIA to enhance the environmental performance of the project. The EIA is completed. According to the result of the EIA, the construction and operation of CKR will comply with the requirements of the EIAO.

The major part of CKR is formed by tunnel. This will help reduce the number of vehicles on the roads in central Kowloon as well as shortening the journey time. Air pollution an noise nuisance caused by vehicles can also be reduced which will ultimately improve the living quality of residents in central Kowloon.

Environmental Benefits of CKR
  • Ventilation Buildings

    Three ventilation buildings will be provided for the CKR tunnel at Yau Ma Tei Interchange in the West Kowloon Reclamation Area, the junction between Fat Kwong Street and Chung Hau Street in Ho Man Tin and Kai Tak Development (adjacent to the portal of Kai Tak Tunnel). The air purification system (APS) will remove the exhaust from the vehicles to the ventilation buildings for treatment to minimize the environmental impact near the tunnel portal. Each ventilation building will be equipped with advance APS that will effectively remove up to 80% of nitrogen dioxide and respirable suspended particulates from the exhaust. The preliminary result of the air quality impact assessment shows that with treatment by the APS, the exhaust from the ventilation buildings will only have slight impact on air sensitive receivers in the vicinity. In addition, the fans and related equipment will be installed as far as possible in the underground floors of the ventilation buildings. Silencers will be installed on the exhaust of the buildings to reduce noise levels.

    Air Purification System Locations of Ventilation Buildings

    Design of the Ventilation Buildings

    On external appearance, the ventilation buildings will adopt suitable design with greening to blend in with the surrounding and will minimize their visual impacts. Three preliminary design options were presented in Phase 2 Public Engagement:

    Option 1: Streamline

    The exterior of the building will adopt elegant and smooth curves with a green roof. The facades will have featured louvers to create horizontal lines to enrich the texture of the exterior of the building. The overall design is like floating cloud and flowing water and is lively and fluent.

    Option 2: Motion

    This design tries to simulate the vortex induced by the moving vehicles and intends to symbolize that CKR will bring smooth traffic flow and enhance the vibrancy of the community.

    Option 3: Terrace

    This option is inspired by the world-renowned hanging gardens of Babylon and the natural occurrence of terracing basalt rock formations in Hong Kong National Geopark. The terrace roof consists of planters at different levels to enhance the aesthetics of the exterior of the building through greening.

    According to the majority of the public views, we decided to adopt Option 3 as the basis for our design of ventilation buildings.

    Ventilation Building Design Option 1: Streamline Ventilation Building Design Option 2: Motion Ventilation Building Design Option 3: Terrace
  • Mitigation Measures at West Tunnel Portal

    We appreciate the public concern on the environmental impact of the tunnel portal at the western end of CKR. According to the latest design, a landscape deck will be constructed at the western exit of the CKR tunnel to cover a 250m long section of the mainline and the section of Hoi Wang Road between Yan Cheung Road and Waterloo Road to reduce the environmental impact of the tunnel exit. The ventilation building has been relocated from its original location close to Ferry Street to Yau Ma Tei Interchange at the West Kowloon Highway to reduce the air quality impact on nearby residents.

    Proposed Locations of Noise Barriers

    The tunnel portion of CKR will be constructed underneath the foundation of Kansu Street section of Gascoigne Road Flyover. The affected portion of the flyover will be underpinned or re-constructed. In addition, the Ferry Street section of Gascoigne Road Flyover extending from Tung Kun Street to Kansu Street will be modified due to the construction of CKR. Noise enclosures and noise barriers will be installed at these two sections of flyover. Transparent materials and streamlined structure will be adopted to enhance the appearance of the noise enclosures and noise barriers. Greening will also be provided at appropriate locations so that the noise enclosures and noise barriers can better blend in with the surrounding environment.

    Noise Enclosure and Noise Barrier to be Installed on Restructured Gascoigne Road Flyover Full Noise Enclosure Semi Noise Enclosure Cantilever Noise Barrier